Att jämföra lån – En guide

Det finns många olika begrepp och krångliga villkor att tänka på när det gäller lån vilket gör det lätt att göra fel. Att ta ett lån som inte passar för din ekonomi kan vara förödande och skapar onödig huvudbry. På den här sidan  ger vi goda tips och råd att tänka på för att ta ett så bra beslut som möjligt.

Att jämföra Privatlån och Smslån

 

Varför behöver du lånet?

Att ta ett lån innebär att du får en ökad kostnad. Framförallt smslån och snabblån är dessutom väldigt dyra med höga räntor. Höga räntor innebär att du får betala en extra hög kostnad varje månad för ditt lån. Att veta varför du behöver lånet just nu är väldigt viktigt och framförallt om du tänker ta ett smslån. För att ta ett smslån behöver du vara noggrant förberedd

Jämför i god tid lånets räntor och villkor

Det finns inte någon anledning att ta ett lån i ett stressat läge. Har du bråttom och behöver pengar just i denna sekund så är det väldigt viktigt att sakta ner och tänka till. Det finns tusentals kronor att tjäna på att jämföra alla bankers olika räntor och villkor. Stirra dig inte blind på den vanliga räntan utan försök att fokusera på den effektiva räntan, det är den som säger hur dyrt ett lån är. Ta dig tid och se till att jämföra räntor, vårat tips är att använda dig utav en låneförmedlare som kan göra en stor del av jobbet åt dig.

Tänk på återbetalningstiden

Månadskostnaden för ett lån i kronor och ören blir lägre ju längre återbetalningstiden är, vilket är något banker gärna lockar med. Det är sant att kostnaden varje månad i kronor och ören blir lägre men totalkostnaden för hela lånet blir dyrare ju längre återbetalningstid du väljer. Detta eftersom du behöver betala ränta på lånet under en längre tid. Var alltså noga med att välja en återbetalningstid så kort som möjligt som din ekonomi klarar av.

Har du någon säkerhet?

Privatlån och smslån kallas för lån utan säkerhet. Detta innebär att det i regel inte finns någon säkerhet för banken att ta för att sänka risken för lånet. Det är just detta som gör att räntan är högre än vid till exempel ett bostadslån. Finns det någon säkerhet, se till att nämna det för banken, detta gör att du kan få en lägre ränta och därigenom en lägre kostnad. Tex, lånar du till en bil eller båt borde bilen och båten kunna fungera som en säkerhet. Se till att nämna detta för banken.

Fördjupa dig


Finansbranschen är en djungel av olika uttryck, facktermer och oändlig information. Det finns ett flertal nyttiga saker att känna till vilket ger dig de bästa förutsättningarna för ett så bra beslut som möjligt. Har du fler funderingar? Fördjupa dig och läs gärna några av våra artiklar: